Sunday, April 10, 2011

"TUHAN GUNA HANDPHONE KA?" - A CASE STUDY OF HOW OBSESSED SOME OF MALAYSIAN WITH THEIR HANDPHONES.

Actually there's no such thing as a case study. It just my observation for quite some times. It's everywhere. And it make me sick. Bukan niat nak kutuk orang suka hati, but that's the brutal truth. So please bear with me..

Jumaat lepas as usual aku pi sembahyang Jumaat kat Masjid Tunku Mizan aka Masjid Besi. Normally aku sampai lebih kurang 10-15 minutes before azan masuk waktu. Jalan kaki saja pasal dekat dengan office. Ok, memang dah selalu & dah naik meluat aku tengok orang dok "bercinta" dengan phone kat dalam masjid. Kalau kat luar kawasan boleh terima lagi tapi dah dalam dewan sembahyang pun nak make/answer call. Tu belum kira yang dok text lagi. Penting sangat ka kau punya call tu? Dah takleh tunggu lepas sembahyang? Oo.. kau nak selamatkan dunia ka? Make/answer call pasal nak defuse nuclear bomb. F**k you la!

Nak jadikan cerita hari tu aku ternampak sorang mamat dok text sambil letak BB dia atas carpet (kat dewan sembahyang). Kat depan ada ceramah sebelum masuk waktu. Nak show off phone ka atau kau memang bangang? Pastu ada lagi sorang dok buka casing iPhone & gosok2 atas carpet. Cuci casing ka? WTF?! Then susun 2 bijik phone dia kat depan. Tu sebelum kutbah. Time kutbah pun belambak lagi yang camtu. Khatib dok kutbah kat depan dia baik punya tersengih2 layan text. Kau nak bercinta ka, nak seronok tengok stock market naik ka.. pi kat luar la bro. Dah tak sempat2 ka? Orang kiri kanan dok tengok pun tak paham bahasa lagi. Bab tak tau hormat/adab dalam masjid aku taknak sentuh. Nanti makin meleret pulak. Aku memang angin 1 badan betul dengan orang camni. Time tengah sembahyang kadang2 segala macam bunyi ringtone boleh dengar. Phone kau takleh silent ka? Eh, phone mahal tu kan?

Makes me wonder.. 1) orang yang call tu tak tau ka time orang sembahyang Jumaat? 2) maybe orang yang terima call tu sebelum ni memang dok boleh jawab call time sembahyang Jumaat, which means dia tak pernah pi sembahyang Jumaat kot? Kalau tegur nanti kata aku "macam bagus" pulak. Lantak kau la. At least aku terasa/tau dalam hati yang kau buat benda tak betul. Tu saja yang aku mampu buat.


Aku tak kata aku baik. Kadang2 time kutbah pun aku terlelap pasal mengantuk sangat. Tapi aku tau/kenal simbol suruh silent phone kat dalam masjid. Kat depan dewan sembahyang dah tampal besar2 kau tak nampak ka? Maybe orang camni bila mati nanti batu nisan guna phone kot? Pacak 2 bijik kat atas kubur tu. D'uh..

8 comments:

The Rebel said...

Unfortunately, that's just the way some ppl are bro. Samada tak reti bahasa/tak paham (or both at the same time). Absolutely no manners in the mosque.....

darthmental said...

true. and it's useless to argue with them.

soulrake said...

haha... lagu "cari jodoh" masa tengah rukuk.
mesti kurang pahala smyg aku kalo dgr :D

Eny said...

hp2 yg mahal2 takleh nk silent kot..maklumlah dah terlalu canggih hehe nice post bro :)

darthmental said...

hairi:

paling best aku penah dengaq lagu dangdut masa sembahyang terawih.

darthmental said...

cik eny:

thanks. agaknya ni lah akibat bila hidup dah terlampau canggih.

amuro said...

pengalaman aku plak bila solat jumaat kat INTAN hartamas.
kalo tak silap masa tu tgh khutbah.
sorang mamat ni (selang 2-3 org dpd belah kiri aku) gi snap gambo member sblah dia tgh terlelap.
bernas bukan?

darthmental said...

am:

maybe later kena buat inspection dulu kot kalau nak masuk masjid? hmm....